zpět

Co všechno musí umět textil v hotelu?

tyrkys

Odolnost proti špíně, barevná stálost, snadná údržba, v tom se požadavky domácností a hotelů neliši. Současné moderně upravované materiály a technické textilie už dokáží téměř zázraky. Jsou vodoodpudivé, nečistota na nich neulpívá a zvojená římská roletauplatňují se proto dobře v hodně namáhaných provozech, například při stolování. Dánská firma Södahl má svůj patentovaný Staincoat. Všechny její stoprocentně lněné výrobky pro stolování jsou jím ošetřeny už během výroby. Když se pak na stole něco rozlije, tekutina chvíli stojí na povrchu a lze ji snado setřepat, nebo odsát ubrouskem. Funguje to u vína i oleje. Tužší mastnoty se seškrábnou nožem, ale i když se to neudělá hned, praním se skvrny snadno odstraní. Ochranný filtr se po praní aktivuje přežehlením, nevydrží ale věčně, po delší době účinek praní slábne, až vymizí. S odolností materiálu pracuje už léta také společnost DuPont. Skvělým materiálem pro čalouněný nábytek v lobby, klubech i pokojích je Alcantara, která je pohledově i hmatově zaměnitelná se semišem, ale přitom se velmi dobře čistí. Finanční vyšší náročnost, ve srovnání s klasickým textilním potahem vyrovná její dlouhá životnost.

Podmínky vyhlášky o nehořlavosti tkanin zase výborně naplňují materiály Trevira CS. Veškeré textilní vybavení z tohoto polyesterového, prodyšného materiálu nehoři, pouze se pomalu roztavuje. Tato vlastnost se nemění ani údržbou, která je ostatně velmi snadná.

U ložního prádla, kde je velmi důležitá hygiena, je naopak lepší vsadit na klasiku s možností praní na vyšší stupeň, i stoprocentní bavlna už prošla mnohými inovacemi a úpravami, které výrazně snižují její mačkání a špinivost.

perforovaný závěsO nápadech

Stále častěji se můžeme setkat s designovými hotely, které se snaží vybočit ze zažitého vybavení pokojů i společných prostor a opustit neosobní studený interiér. Někdy stačí maličkosti, kterými se lze posouvat k originalitě. Mohou to být především méně obvyklé dekorační textilie, které poměrně rychle a také relativne levně (jistě levněji nez kompletní výměna nábytku) promění vzhled vašeho ubytovacího zařízení. V koupelně nemusí byt u vany vždy zcela neutrální závěs a bílé ručníky, a povlečení postele také nemusí byt jen jednobarevné. Sázet na barevný hit sezony by nebylo moudré, zvlášť když jde o výraznou barvu, ale závěs do koupelnyjemné barevné tóny, sladěné s dalšími doplňky v pokoji, jsou příjemné. A pak jsou tu záclony a standardní závěsy přes celou stěnu. Ano, host si může chtít prospat a má mít možnost chránit se před světlem, ale proč nezkusit třeba kombinaci záclony a římské rolety? Originalitu, nejlépe v dobrém a nepřeplácaném duchu tradice (žádné dečky, nevkusné obrázky a umělé květiny, ale třeba nábytek ze dřeva a kanafas na posteli), si mohou - a měly by - dopřát malé rodinné podniky, v nichž by se měl host cítit jako doma, nebo spíš jako kdysi na prázdninách u venkovské babičky...

trevira cs

zdroj: Gastro a Hotel 03/2010



Diskuze k článku

vložit příspěvek


žádné příspěvky ...

Reference
Pár slov

Specializujeme se na hotelový textil, reklamní textil a bytový textil. Ručníky, osušky, župany nebo jiné zboží si můžete prohlédnout v našem katalogu. Základní sortiment máme obvykle skladem. Nabízíme také celou řadu doplňkových služeb – od zakázkového šití až po vyšívání na ručníky, osušky a župany.

Info