back

Ředitel Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích Tomáš Blabla

VELKÉ KARLOVICE - Šestatřicetiletý Tomáš Blabla se vyučil v oboru kuchař-číšník. Ve studiu pak pokračoval na Střední hotelové škole ve Zlíně a na Vysoké škole hotelové v Praze. Následovala několikaletá praxe u nás i v zahraničí u špičkových gastronomických společností. Postupem let zakotvil na pozici šéfa Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Loni dosáhl na prestižní ocenění Hoteliér roku 2014. Je to obrovská pocta, ale zároveň velký závazek do budoucna, říká k úspěchu Tomáš Blabla, který řídí trojici hotelů Resortu Valachy - Spa hotel Lanterna, wellness hotel Horal a hotel Galik ve Velkých Karlovicích.

V posledních sedmi letech většinou cena pro nejúspěšnější hoteliéry putovala do Prahy nebo Karlových Varů. Vám se podařilo přitáhnout cenu i na Moravu. Co to pro Vás znamená?

Výroční ceny či podobné ankety v jakémkoli oboru obecně považuji za skvělý způsob, jak upozorňovat na inspirativní a zajímavé projekty. Jsou kořením zdravého soupeření, motivací do další práce. Ocenění mě těší. Vnímám ho jako výraz uznání pro všechny zaměstnance našeho Resortu Valachy za jejich každodenní práci, která konkrétně v regionu Valašska není zrovna jednoduchá. Je to pro nás také velký závazek do budoucna.

Kdo Vás inspiroval nebo stále inspiruje?

Všichni ti, co svou práci dělají naplno a vyzařují to ze sebe, ať jsou z jakéhokoli oboru. Možností inspirace je u nás i v okolních zemích mnoho a stále je kde se učit.

Která země je podle Vás v oboru hoteliérství nejlepší? A jak si stojí v mezinárodním srovnání Češi?

Pokud jde o kvalitu služeb v cestovním ruchu, špičkovou úroveň nabízí Asie - Singapur, Jižní Korea... Do značné míry je to dáno naturelem tamních národů. V Evropě udávají trendy země jako Francie, Itálie či Rakousko, které mají pohostinství díky mnohaleté tradici v krvi. Situace v České republice se raketově mění k výrazně lepšímu. Je to dáno šikovností Čechů a naší schopností adaptace, ruku v ruce s mohutnými investicemi do infrastruktury cestovního ruchu v posledních letech, do značné míry z evropských peněz.

Patří hoteliérství také k profesím, které se dědí? Půjde nějaký Váš potomek ve Vašich šlépějích?

Zajímavá otázka. Konkrétně v naší rodině nikdo v tomto oboru nepůsobil, já jsem první. Představa o tom, jak se naše profese dědí z pokolení na pokolení, je krásná, ale hůř se naplňuje. V oblasti cestovního ruchu se musíme postupně znovu učit pokoře, úctě k oboru, hrdosti, že umíme nabídnout poctivou službu, ve které se vydělávají poctivé peníze... Neskromně musím říct, že bych si přál, aby můj potomek šel v mých šlépějích, protože cestovní ruch a gastronomie jsou krásné obory. Ale to samozřejmě ukáže čas.

Když chce být člověk v podnikání úspěšný, je asi důležité vybrat si ty správné spolupracovníky. S jakým člověkem byste určitě nedokázal spolupracovat a co je naopak to nejdůležitější, oč se u svých budoucích kolegů zajímáte?

Zvláště v našem oboru je lidský faktor mimořádně důležitý, s ním stojí i padá šance na dlouhodobý úspěch. Osobně hlavní důraz kladu na to, aby lidé službu opravdu chtěli dělat a bavila je, a aby měli zájem naplňovat naši filozofii, která staví na poctivé práci a úctě k hostům, tradicím, životnímu prostředí.... S lidmi, u kterých tyto priority necítím, ani nerozvíjím spolupráci, protože vím, že bychom do budoucna nenašli společnou řeč.

Zabýváte se i pečením frgálů, máte vlastní manufakturu a pořádáte také Karlovský gastrofestival. Budete podobné služby rozšiřovat?

Myslím, že lidé hodně slyší na trend sbližování s přírodou. I proto plánujeme například Valašskou školu vaření, ve které by si naši hosté mohli pod vedením šéfkuchaře sami nasbírat suroviny v okolní přírodě a pak si z nich připravit různé pokrmy vycházející z tradiční regionální kuchyně. S tím souvisí i některé další plány, například kurzy pečení frgálů nebo vlastní produkce medu a slivovice.

Máte ve svém nabitém čase prostor i na vlastní koníčky?

Je pravda, že většinu času trávím v práci. Zřejmě i proto nejraději relaxuji v klidu domova. Začal jsem se věnovat také golfu. Učí mě soustředění, koncentraci, což velmi potřebuji v práci. A rád navštěvuji různé gastro akce, mám rád kvalitní jídlo a víno. Celkově prostě rád užívám života.

Foto: Resort Valachy Velké Karlovice

Zdroj: zlin.cz 13. 3. 2015



Comments to artical

add comments


Be the first to comment.

Reference
Pár slov

We specialize in hotel textileTowels, bath towels, bathrobes robes or any other goods can be seen in our catalogue. The basic product range has usually been in stock. We also offer a range of additional services - from custom sewing up to embroidery: towelsbath towels and bathrobes.

Info