zpět

HOST SE MUSÍ do ručníku zamilovat

Pokud se host z nějakého důvodu neotočí při příchodu do hotelu na patě již u recepce, většinou ho na hotelovém pokoji zajímají především dvě věci. Všeobecná čistota a dostatečný počet a kvalita ručníků. Ve wellness pak hraje tento aspekt ještě důležitější roli.

Kvalita froté je posuzována zejména podle gramáže. Čím vyšší gramáž, tím je ručník či osuška pro hosta příjemnější, savější a hebčí na omak. To se samozřejmě odrazí v ceně froté, což ale nemusí mít nutně negativní vliv. Textil s vyšší gramáží v konečné fázi finance spíše ušetří. Takový ručník totiž snese více pracích cyklů a mnohem déle vypadá jako nový. „Nejlepší způsob, jak zjistit, zda se jedná o kvalitní froté výrobek, je vyžádat si od výrobce vzorek a ten nechat alespoň 5x vyprat a vysušit,“ radí hoteliérům Milan Schmidt, obchodní ředitel společnosti Tefi Tex.

Na kvalitu froté lze ovšem nazírat také z pohledu druhu a lokality sklizně bavlny. „Mezi nejkvalitnější patří bavlna pěstované v Egyptě. Nejlepší bavlněné příze vznikají z dlouhých bavlněných vláken, která se vyznačují leskem, pevností a jemností,“ popisuje své zkušenosti s výběrem bavlny Zdislava Jeřábková, která má ve společnosti Texsr na starosti produkci a design.

BÍLÁ MÁ SVÉ JASNÉ VÝHODY

Stejně jako u ložního prádla i u ručníků si host oblíbil bílou barvu. Přestože se podle Milana Schmidta v poslední době uplatňuje snaha sladit hotelový textil s barvami hotelu, čistě bílá je podle něj tou nejvhodnější, a to zejména ze dvou důvodů. „Zaprvé je potřeba si uvědomit, že i ten sebelepší barevný hotelový textil po určité době vybledne a pustí barvu. Protože se jedná o bavlnu, každý kus bude mít jinou barvu a pokojské budou mít problém na dvojlůžkový pokoj najít dvě stejně barevné ložní soupravy, župany, ručníky atd. Další důležitou výhodou bílé barvy je to, že ji můžete na rozdíl od barevného prádla prát na 95°C, čímž zbavíte hotelový textil veškerých bakterií a host má jistotu, že spí v čistém nebo se utírá do čistého prádla.“

V prostorách wellness je pak možné bílou barvu změnit například za přírodní odstíny ve formě béžové a šedé, které potvrzují odkaz k vybavení celého prostoru přírodními materiály. „Kromě bílé se ze světlých používá například champagne a odstíny přírodního kamene, z tmavých barev jsou do zátěžového provozu vhodné barvy antracit a bordó,“ vyjmenovává Zdislava Jeřábková.

Taktéž v materiálech se výrobci snaží především díky rostoucí ceně bavlny nahradit ji jinými přírodními materiály, jako je například len nebo bambus. Dalším z trendů je biobavlna, u které nejsou použita umělá hnojiva ani chemické postřiky na hubení škůdců. Je vhodná pro alergiky a pro ty, kteří chtějí být šetrní k životnímu prostředí.

KAŽDÝ TÝDEN S JINOU VŮNÍ

Aby ručníky a osušky vypadaly déle jako nové, je nutné dodržovat při jejich údržbě několik zásad. Základem je, ale v každém případě dostatečná zásoba froté. „Z praxe vím, že spousta hotelů nemá k dispozici dostatek ručníků a z toho důvodu se snaží zrychlit proces praní vyšší teplotou sušení. Právě sušení při velmi vysokých teplotách froté nejvíce škodí. Dále doporučuji zjistit, zda je sušička nastavena tak, aby nenechávala ve froté zbytkovou vlhkost,“ popisuje Milan Schmidt ze společnosti Tefi Tex.

Na vzhled a stav froté má pochopitelně vliv samotný průběh a kvalita praní. Zde spíše vyhrává možnost praní ve vlastní prádelně. Ta totiž umožní nejen si pohlídat celý cyklus praní, ale volit například každý týden jinou vůni aviváže, což může být pro hosta zajímavé překvapení. Pokud budete prát přímo v hotelu, nemůže se Vám stát, že dostanete zpět z externí prádelny jiné froté, než jste tam poslali.



Diskuze k článku

vložit příspěvek


  • vložil: Jana Terová
  • |
  • datum: 31.srpna 2021, 12:37

Přesně jak píší v https://www.kvalitni-rucnik.cz/hotelove-rucniky: "V první řadě je však vždy prvotřídní kvalita a zpracování výrobku, který musí již na první pohled vzbuzovat komfort a pohodlí, které návštěvník hotelu očekává."

Reference
Pár slov

Specializujeme se na hotelový textil, reklamní textil a bytový textil. Ručníky, osušky, župany nebo jiné zboží si můžete prohlédnout v našem katalogu. Základní sortiment máme obvykle skladem. Nabízíme také celou řadu doplňkových služeb – od zakázkového šití až po vyšívání na ručníky, osušky a župany.

Info