zpět

Profesionální prádelny i v hotelu

Nabízí se otázka: prát ve vlastní hotelové prádelně, nebo svěřit prádlo do péče externí službě?

mieleA pokud prát ve "své" prádelně, jaké přistroje zvolit, abychom my i hosté byli spokojeni? Miele nabízí hotelům a restauracím řadu Miele Professional. Ve speciální nabídce pro prádelny najdeme pračky, sušičky a žehlící stroje.

hotel SavicVlastní prádelna - snížení nákladů

Pokud potřebujeme mít do hodiny vypraný a vyžehlený rondon pro kuchaře nebo košili pro hosta, je jasné, že externí prádelna to v tak krátkém čase nezvládne.

I to byl jeden z důvodů, proč si v pražském hotelu Savic pořídili prádelnu vlastní. Odpadlo převážení prádla a jeho každodenní inventarizace. "Náklady na komerční prádelnu jsou vysoké. V celkovém hospodaření hotelu jsme hledali možnosti, jak snížit náklady, a pořízení vlastní prádelny bylo jednou z možností," říká PhDr. Daniel Hodulík, manager hotelu Savic.

Prádelna je vybavena dvěma pračkami Miele (jedna vypere 13 kg prádla, druhá 6,5 kg prádla) a dvěma sušičkami (rovněž na 13 kg a 6,5 kg prádla).

Denně se vypere zhruba 200 kg prádla. V prádelně se pere pro hotel, který má 27 dvoulůžkových pokojů, pro tři restaurace, pro hosty, a samozřejmě inventární prádlo, především ubrusy, ručníky, prostěradla, povlečení, ale i polštáře a deky. Například ručníky se mění na pokojích každý den.

hotel Savic"Pračky Miele mají speciální programy, kdy si jednoduše nastavíte například froté, škrobení, záclony. Nám se velmi osvědčil program "hedvábí", protože jedna z restaurací, kterou provozujeme, je indická, kde používáme hedvábné ubrusy přímo z Indie. Díky jemné technologii praní hedvábí netrpí," vysvětluje manager Daniel Hodulík. V prádelně se prádlo také mandluje, a to na hotelovém mandlu Miele. Ovládání pračky, sušičky i mandlu je jednoduché. Po krátkém zaškolení zvládne práci i nekvalifikovaná obsluha.

aquaparkŠetrnost praní

V hotelu Aquapalace v Čestlicích mají rovněž svoji malou prádelnu, kde perou prádlo pro personál, hotelové hosty, a drobné prádlo. Část prádla posílají do externí prádelny.

Prádelna je vybavená dvěma profesionálními pračkami Miele Professional, každá z nich pojme 6,5 kg prádla, a dvěma sušičkami se stejnou kapacitou.

"Výhodou je, že sušičky se dají postavit na pračky. Ohromně tím uspoříte místo. Přístroje zaberou jen 1 m plochy prádelny," vysvětluje Veronika Langerová, Executive Housekeeper.

Rychlost praní je u praček pro profesionály 2x rychlejsí než u přístrojů do domácnosti. Za hodinu a půl má hotel prádlo kompletně vyprané a vysušené. V Aquapalace se vzhledem k provozu aquaparku perou hlavně froté ručníky, župany, osušky.

AquapalaceDenně se v hotelu, který má 231 pokojů a apartmá, vypere 80 kg prádla. A na žehlícím stroji, který je součástí prádelny, vyžehlí šikovná obsluha až 27 kg prádla za hodinu.

Stejně jako v hotelu Savic i Aquapalace si personál pochvaluje nenáročnost obsluhy praček a sušiček a také šetrnost praní. Patentovaná voštinový buben Miele z nerez oceli se strukturou pláství zaručuje u praček optimální a šetrné zacházení s textiliemi. Prádlo klouže lehce po vodním filmu, a tak jsou silně redukovány prostupy vláken přes buben. Speciálně navržená žebra umožňují rychlejší provlhčení prádla a kratší dobu praní.

zdroj: Gastro a Hotel 03/2010



Diskuze k článku

vložit příspěvek


žádné příspěvky ...

Reference
Pár slov

Specializujeme se na hotelový textil, reklamní textil a bytový textil. Ručníky, osušky, župany nebo jiné zboží si můžete prohlédnout v našem katalogu. Základní sortiment máme obvykle skladem. Nabízíme také celou řadu doplňkových služeb – od zakázkového šití až po vyšívání na ručníky, osušky a župany.

Info